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Centers for Medicare & Medicaid Services

233 North Michigan Avenue, Suite 600

Chicago, Illinois 60601-5519 CENTERS for MEDICARE & MEDICAID SERVICES

Referto: PB2

April 29, 2003

Robert Medcalf

Financial Review Services, Inc.
3150 Peterboro

Stow, Ohio 44224

Dear Mr. Medcalf:

This responds to your request for confirmation that the Centers for Medicare & Medicaid Services
(CMS) Chicago Regional Office agrees with the policy interpretation by the CMS Dallas Regional
Office regarding charges reflected on itemized statements versus charges shown on the UB-92 claim
form submitted to Medicare for payment.

Providers are responsible for establishing their own charge structures and should bill all third-party
payers accordingly. CMS does not dictate what is included on a hospital’s itemized statement.
However, hospitals are required to follow appropriate billing guidelines for the UB-92 format.
Hospitals can list services such as surgical instruments, surgery packs and supplies separately on the
itemized statement but these items should be rolled up and reported under the appropriate revenue
code on the UB-92 according to billing guidelines.

You specifically requested clarification on pre-operative services that are provided in a pre-op
holding area. Again, Medicare does not prescribe how these charges appear on the itemized
statement. These charges should be reported on the UB-92 under the revenue code that is appropriate
for the type of service provided.

I hope that this addresses your concerns. If you have any further questions, please contact me at
(312) 886-3642 or via e-mail at cdavidson@cms.hhs.gov.

Sincerely,
Christine Davidson
Health Insurance Specialist
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August 21, 2003

Mr. Michael P. Lewis
4295 San Felipe, Suite 250
Houston, Texas 77027-2924

Dear Mr. Lewis:

This is in response to your e-mail inquiry, whereby, you are requesting the Centers for
Medicare & Medicaid Services, (CMS) Kansas City Regional Office, to concur with the
Dallas, Atlanta, and Chicago Regional CMS Offices regarding Medicare's policy about
how a hospital bills its charges. Your e-mail contained attachments of letters written by
the Dallas, Atlanta, and Chicago Regional CMS Offices. We have reviewed their written
responses and concur with their policy interpretation regarding hospital charges
reflected on itemized statements versus charges shown on the UB-92 claim form
submitted for Medicare payment.

Medicare requires hospitals to follow the UB-92 billing instructions. Charges are to be
reported on the UB-92 form under the revenue code that is appropriate for the type of
service provided. Medicare does not have any requirements about how charges are to
appear on an itemized statement. However, upon a beneficiary's request, Medicare
does require the provider to be able to furnish an itemized statement for any Medicare
item or service provided to that beneficiary. Please refer to the Medicare Hospital
Manual, Section 191.5. A copy of the Medicare Hospital Manual Transmittal 755,
issued on May 18, 2000, concerning this manual section, is enclosed for your review.

| hope this additional letter from the Kansas City Regional CMS Office is helpful to you.
If you have further questions or concerns about this issue, please contact Claudia
Odgers, a member of my staff at 816-426-6524.

Sincerely yours,

Nomatt fisn Gkl

Nanette Foster Reilly
Associate Regional Administrator
Division of Medicare Operations

Enclosure:



Department of Health & Human Services
Centers for Medicare & Medicaid Services
61 Forsyth 5t., Suite. 4T20

Atlanta, Georgia 30303-8909 CENTERS for MEDICARE & MEDICAID SERVICES
(404) 562-7242

June 10, 2003

Mr. Bob Medcalf

Financial Review Services
3150 Peterboro Dr.

Stow, OH 44224

Re: Concurrence with the CMS Dallas and Chicago RO letters on Billing vs. Charging
Dear Mr. Medcalf:

This is in follow-up to your may 12, 2003 email in which you asked the Centers for Medicare &
Medicaid Services (CMS) Atlanta regional office to be more explicit in confirming responses
you received from the Dallas and Chicago Regional offices on charges reflected on the UB-92
versus charges on itemized statements. I concur with the language in the letters from Paula
Hammond-McNatt in the Dallas Regional Office and Christine Davidson from the Chicago
Regional Office.

Again, it is within the purview of the provider to establish its own charge structure and one
would expect that the provider bill all insurers according to its charge structure. CMS does not
dictate or regulate what is included on the hospital’s itemized statement. CMS would expect the
charges to be valid and records available to support what is billed to the Medicare program. The
charges should be reported on the UB-92 under the appropriate revenue code.

If you should have any other questions please let me know. I can be reached at (404) 562-7374
or email mtaylorS @cms.hhs.gov.

Sincerely,
/s/
Mike Taylor

Health Insurance Specialist
Division of Medicare Operations

cc: Paula Hammond Mcnatt



